Friday, October 18

Ala minit Karipap Pusing



Bahan Inti
 
2 biji bawang besar – Potong dadu
2 biji bawang putih (dadukan jugak)
1 sudu kecil lada kasar (saya tumbuk lada hitam tu, baru terasa lada)

2 keping daging burger (hancur2 kan dia)
5 biji kentang bersaiz gengamtangan pun dah cukup (dipotong dadu)
Daun bawang & daun sup (dihiris halus)
Air secukupnya (cukup tuk masak ubi sampai empuk
Garam  & gula ikut rasa
 
Cara membuat Inti
  • Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih.
  • Kemudian lada kacau sikit kemudian masukkan daging dan biarkan dalam 3 minit macam tu.
  • Masukkan kentang dan air, gula dan garam secukup rasa
  • Bila dah agak empuk kentang tu, masukkan daun bawang dan daun sup.
  • Biarkan dalam seminit kemudian angkat. Biarkan inti tu sejuk dulu

 

 
Doh 1
150 gm majerin
300 gm tepung gandum

Cara - Doh 1.
Bancuh tepung dengan majerin biar rata.
Masukkan air sedikit demi sedikit.
Dah menjadi dok, benrukkan menjadi macam bola. Buat dalam saiz 2 genggam tangan pun ok..

Doh 2
500 gm tepung gandum
Sedikit garam
Air. Air ni agak2 kalau buat doh. Campurkan air sampai doh menjadi satu biji bola. Kalau terlebih air tu, tambah la sikit tepung ye.
Cara - Doh 2
Dalam bekas berasingan, masukkan tepung dan perlahan-lahan masuk kan air.
Uli juga sampai jadi doh kemudian buat bola juga.

Macammana nak dapatkan pusingan kulit karipap??
  • Canai Doh 2, masukkan doh 1 kedalam doh 2. Jadikan ia bulat.
  • Kemudian canai semula dan gulung
  • Kemudian potong setebal 3 inci..
  • Kemudian canailah lah doh yang dipotong tu jadikan kulit.
  • And bentukkan lah dia jd karipap.
Petua mak saya nk kulit sedap pakai air ais.

No comments:

Post a Comment