Monday, June 11

Home mix Spaghetti


1 Pkt spaghetti


Bahan Sos
1 botol prego sauce ( Traditional )
Mince beef/chicken
Sausage (hiris nipis)
1/2 bottle Cili sos
1/2 bottle Tomato sos
1tin button Mushroom (dihiris nipis)
Biji Lada hitam (ditumbuk halus) ikut pedas
2 biji Bell pepper merah & hijau (hiris nipis)



Bahan Tumis
1 biji bawang besar (Dice)
2 ulas bawang putih (Dice)
Sedikit Minyak


Cara membuat sos
1- Tumis bahan tumis.
2- Masukkan mince beef yang telah dibasuh bersih. Gaul rata dan biarkan selama berberapa minit.
3- Masukkan sos prego, sos tomato, sos cili dan sedikit air.
4- Kacau rata dan biarkan ia mendidih.
5- Letakkan garam gula secukup rasa.
6- Masukkan bellpepper, sosej, mushroom dan lada hitam yang ditumbuk halus tadi.
7- Biarkan mendidih buat berberapa minit.
8- Pastikan api dipasang perlahan.

Merebus spaghetti
Didihkan air dalam satu periuk. Masukkan spaghetti dan biarkan selama 8-10 min. Setelah ia lembut, toskan dia tuangkan sedikit minyak zaitun agar spagethi itu tidak melekat.









No comments:

Post a Comment