Bahan-bahannya
1 Kilo Mee Kuning
10 kuntum cendawan kering (Shiitake)
Rendam cendawan tu bg lembut tau
1/2 ekor ayam (dipotong kecil)
5 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 cawan Oyster sos
1 camca besar serbuk lada
1 camca besar serbuk lada (lada tumbuk)
(lada ni ikut rasa yew)
2 litre air
1 cawan campuran air tepung jagung
Garam secukup rasa
Sawi untuk dijadikan toping
Cara memasak
- Tumis bawang. Masukkan air biar mendidih dan masukkan oyster sos dan serbuk lada.
- Masukkan ayam. Biar ayam sedikit empok. Masukkan cendawan yg telah dipotong empat. Setelah semua dah nampak agak lembut. Masukkan campuran air tepung jagung. Biarkan mendidih seketika. Masukkan garam secukup rasa.
- Dalam periuk lain, rebus sawi pendek tu dalam satu minit. Masukkan mee yg telah dicelur dalam pinggan. Letakkan sawi rebus on top, kemudian masukkan sup td. Pas tu nk letak garnish lain pun boleh, mcm tomato slice ka, bawang goreng ka. And kalau rasa xcukup pedas ngan rasa lada tu, boleh la letakkan hirisan cili api...
(Pekatnya sup tu, ikut citarasa masing2 ye. tp x nak la pekat sangat tau)
No comments:
Post a Comment