Tuesday, August 9

Nasi Kerabu


Bahan A ( Nasi )
Beras ( Ikut banyak mana nk makan la ek)
3-4 kuntum Bunga Morning Glory (nnt tgk rupa morning glory tu ek.. ada kat bawah tu)
- Masak Nasi macam biasa. Masukkan bunga sekaliya. Kalau nk wangi sikit, boleh letak daun limau purut dalam 2 ke 3 keping

Bahan B (Kelapa)
1/2 biji kelapa parut
4 ekor ikan curut atau ikan kayu (ambil isi dihancurkan)
- Rebus Ikan yg telah dibersihkan (macam masak ikan untuk buat laksa)
- Ambil isi sahaja dan hancurkan (jangan sampai halus, nnt tak rasa ikan dalam kelapa tu)
- Goreng kelapa (mcm nak buat kerisik tu kan) setelah agak kekuningan masukkan ikan tadi.
- Masukkan ikan tadi, dan goreng lagi dalam 3 ke 4 min.

Bahan C (Kerabu)
Daun Kesum - Dipotong halus
Taugeh
Kubis - Dihiris nipis
Kacang panjang - Dipotong halus
Ulam Raja - Dihiris Nipis
Bunga Kantan - Dihiris nipis
(Semua bahan diatas ikut ulam pa kita nk campurkan, nk letak selom pun boleh, nak letak daun pegaga pun boleh)

Bahan D (Sambal Lemak)
1/2 biji pati santan
Cili merah (dikisar halus)
2 keping Asam Kering
1 batang Serai
Sedikit air
- Panaskan periuk, semua bahan diatas. Biarkan panas, tapi selalu kacau sbb tak nak dia pecah santan.

Bahan E (Sambal Cili Api )
Segenggam Cili Api ( Dikisar dengan air )

Budu campurkan dengan sedikit perahan limau..

Untuk Lauk....
Ikut suka kita. Saya lebik suka buat nasi ni dengan ayam goreng berempah atau Ikan goreng tepung... Lagi sesuai kalau dimakan dengan keropok ikan... Cubalah yew..

No comments:

Post a Comment