Bahan A
Bahan kisar. (Campur cikit ngan minyak yew)
Bahan kisar. (Campur cikit ngan minyak yew)
30 Biji bawang Merah
30 Tangkai Cili Kering
2 ½ camca besar serbuk kunyit
1 inch lengkuas
2 Batang serai
1 teaspoon biji sawi ( direndam 5 min )
Bahan B
2 biji bawang besar
2 inch halia
5 biji garlic
2 biji cili merah (di potong menanjang )
Bahan C
½ ekor ayam ( potong kecil)
4 biji kentang ( dipotong empat )
4 camca besar gula
2 tsp kicap cair
100 ml cuka (campur sikit demi sedikit, sampai ikut rasa kita... nk masam atau xnak masam sangat)
Garam
500ml air
Cara-Cara
Panas minyak… tumiskan bahan A sampai pecah minyak. Masukkan ayam, kacau rata, kemudian kentang. Biar selama 5 minit. Kemudian masukkan semua bahan C. Tambah gula n garam ikut sesedap rasa. Biarkan ia mendidih sampai kuah menjadi agak kering.
Bahan B di tumis asing sehingga sedikit layu ye.. kemudian masukkan dalam ayam td yg sedikit kering. And… siaaaap.. Jgn lupa tutup api dapur ya…
No comments:
Post a Comment