Untuk Doh
3 Cawan Tepung Gandum
3 Cawan Tepung Gandum
10gm Yeast
2 camca minyak masak
Sedikit garam
2 Cawan air
Cara2
- Campurkan yeast bersama air, minyak dan garam, kacau sehingga semua larut
- Masukkan tepung gandum dan uli sampai doh tu lembut.
- Biarkan selama 20 minit sambil bekas ditutup dengan tuala lembab.
Untuk sosnya
Setelah doh naik, ambil segenggam doh, ratakan atas tudung periuk yg telah disapkan dengan sedikit minyak.
Saya lebih suka sos simple saja. Saya beli sos prego, perasa traditional. Kemudian saya sapukan atas doh yg telah dicanaikan tadi. Ikut banyak mas\na sos yg kita nak.
Kemudian taburlah perencah-perencah ikut kegemaran kita. Saya lebih suka letak hirisan nenas cocktail, bell pepper, sausage, isi ketam dan cendawan.
Akhir sekali letakkan Mozarella cheese on top dia. Lagi banyak cheese lg sedap :)
Taburkan sedikit Oregano atas pizza td sebelum dibakar.
Bakar dalam oven suhu 200 selama 15 minit. Siap..... :p
Adunan ni boleh menjadikan 5 biji pizza bersaiz 7 inch.,
Adunan ni boleh menjadikan 5 biji pizza bersaiz 7 inch.,
No comments:
Post a Comment