Bahan-bahan
500g Udang (Sederhana besar)
Bahan Kisar
2 biji bawang besar dihiris
5 tangkai cili kering
2 niji bawang putih
1/2 inci halia
1 pkt rempah udang
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 cawan air
Bahan Menumis
1 inci halia
10g buah pelaga
5 biji bawang merah dihiris
3 tangkai daun kari
1 biji tomato (potong slice)
sedikit air
sedikit garam
sedikit gula
Sedikit minyak
Cara-cara
- Panaskan minyak, dan tumis bahan yang dihiris.
- Apabila bawang agak kekuningan, masukkan bahan yang telah dikisar.
- Apabila bahan tumis sudah pecah minyak, masukkan air.
- Biarkan campuran menjadi agak pekat.
- Masukkan udang biarkan selama 5 minit
- Masukkan daun kari dan biarkan lagi selama 5 minit.
No comments:
Post a Comment