Monday, July 9

Tumis Udang Berempah

 

 

Bahan-bahan

500g Udang (Sederhana besar) 

Bahan Kisar
2 biji bawang besar dihiris
5 tangkai cili kering
2 niji bawang putih
1/2 inci halia
1 pkt rempah udang
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar serbuk ketumbar
1 sudu besar serbuk jintan putih
2 cawan air

Bahan Menumis
1 inci halia
10g buah pelaga
5 biji bawang merah dihiris

3 tangkai daun kari
1 biji tomato (potong slice)
sedikit air
sedikit garam
sedikit gula
Sedikit minyak

Cara-cara

  1. Panaskan minyak, dan tumis bahan yang dihiris.
  2. Apabila bawang agak kekuningan, masukkan bahan yang telah dikisar.
  3. Apabila bahan tumis sudah pecah minyak, masukkan air.
  4. Biarkan campuran menjadi agak pekat.
  5. Masukkan udang biarkan selama 5 minit
  6. Masukkan daun kari dan biarkan lagi selama 5 minit.

No comments:

Post a Comment