Tuesday, May 15

Ayam Kicap Berempah Cili Padi

1/2 ekor ayam (digoreng sedikit) bersama 1 camca kecil serbuk Kunyit

Bahan kisar
1 biji Bawang besar
1 inci halia
3 biji bawang putih
2 biji cili api
4 camca rempah daging
5 camca kicap pekat
2 cawan air

Lain2 bahan
Kentang dipotong wedges (digoreng berasingan setengah masak)
1 biji bawang besar dihiris nipis
1/2 biji lobak merah dipotong serong
Daun bawang & Daun sup
5 biji cili api di ketuk sedikit
Garam dan gula

Cara masakan
  • Ayam yang telah dibersihkan di gaulkan dengan sedikit kunyit. Kemudian goreng sedikit.
  • Tumis bahan kisar sehingga naik sedikit bau. Tambah air sedikit.
  • Masukkan garam dan gula secukup rasa
  • Masukkan carot dan biarkan berberapa minit
  • Masukkan kentang. Dan biarkan berberapa minit lagi agar kuah sedikit pekat.
  • Setelah ubi dan lobak agak lembut, akhir sekali masukkan bawang, daun bawang daun sup dan cili api.
  • Biarkan sekejap agar bawang tidak terlalu layu.

No comments:

Post a Comment