Wednesday, May 2

Asam Pedas Tumis

Ada cerita sebalik resepi.. Apapun tq to my Mum.. sebab bg resepi ni dan 2 kali buat dah dapat rasa seperti "kawan" tu buat...

Biarlah cerita itu menjadi ingatan setiap kali buat asam pedas tumis ni...

1 potong ikan pari (Ikut suka nk letak ikan apapun, Ikan isi pun sedap )
3 biji Bendi

Bahan Menumis
10 tangkai cili kering
1 inci halia
2 biji bawang putih

1 kuntum bunga kantan
1 batang serai
Daun kesum
Perahan air asam jawa
Garam
Sedikit minyak untuk menumis
3 cawan air

Cara membuatnya
  • Panaskan minyak dalam periuk. Setelah minyak cukup panas, masukkan bahan yg telah dikisar tadi.
  • Kacau sehingga baunya naik dan agak kekuningan, masukkan air.
  • Biarkan mendidih sedikit, masukkan ikan yang telah dbiersihkan tadi.
  • Masukkan juga bunga kantan yg telah dibelah dua. Masukkan juga daun kesum dan serai.
  • Biarkan selama 10 minit diatas api perlahan.
  • Setelah isi ikan nampak agak lembut, masukkan bendi.Biar lagi selama 2 minit.
  • Masukkan air asam. Air asam ni ikut la kan tahap kemasaman yg kita mahu :D
  • Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa. Biar selama 2 minit lagi, kemudian boleh lah dihidangkan dengan nasi panas-panas.

No comments:

Post a Comment