Ada cerita sebalik resepi.. Apapun tq to my Mum.. sebab bg resepi ni dan 2 kali buat dah dapat rasa seperti "kawan" tu buat...
Biarlah cerita itu menjadi ingatan setiap kali buat asam pedas tumis ni...
Biarlah cerita itu menjadi ingatan setiap kali buat asam pedas tumis ni...
1 potong ikan pari (Ikut suka nk letak ikan apapun, Ikan isi pun sedap )
3 biji Bendi
Bahan Menumis
10 tangkai cili kering
1 inci halia
2 biji bawang putih
1 kuntum bunga kantan
1 batang serai
Daun kesum
Perahan air asam jawa
Garam
Sedikit minyak untuk menumis
3 cawan air
Cara membuatnya
- Panaskan minyak dalam periuk. Setelah minyak cukup panas, masukkan bahan yg telah dikisar tadi.
- Kacau sehingga baunya naik dan agak kekuningan, masukkan air.
- Biarkan mendidih sedikit, masukkan ikan yang telah dbiersihkan tadi.
- Masukkan juga bunga kantan yg telah dibelah dua. Masukkan juga daun kesum dan serai.
- Biarkan selama 10 minit diatas api perlahan.
- Setelah isi ikan nampak agak lembut, masukkan bendi.Biar lagi selama 2 minit.
- Masukkan air asam. Air asam ni ikut la kan tahap kemasaman yg kita mahu :D
- Akhir sekali, masukkan garam secukup rasa. Biar selama 2 minit lagi, kemudian boleh lah dihidangkan dengan nasi panas-panas.
No comments:
Post a Comment