Wednesday, February 1

Mee Udang

Bahan-bahan
1kg mee kuning
300 gm udang saiz L
4 sb lada boh/lada giling

Bahan untuk dikisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sb udang kering
1/2 inci halia




3 sb sos tomato
1 sb sos cili
Kentang yg tlh direbus n di lenyek (utk pekatkan kuah)
Gula & garam  

Bahan untuk Hiasan
Tauhu (Digoreng)
Taugeh n sawi
Daun bawang n bawang goreng

Cara-cara
·         Rebus udang hingga masak. Tapis keluar udang dan asingkan. Air rebusan jangan dibuang.
·         Tumis lada boh hingga garing. Tumis bahan yang telah dikisar hingga betul garing dan naik bau.
·         Masukkan air rebusan udang. Biarkan kuah mendidih. Masukkan sos tomato. Renehkan kuah.
·         Masukkan garam dan gula (bergantung pada citarasa masing-masing). Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama. Lagi lama lagi sedap.
·         Letak kentang yang telah dilenyek untuk memekatkan kuah.
·         Celur mee, taugeh dan sawi. Masukkan udang yang telah direbus tadi. Tuang kuah dan taburlah dengan daun bawang dan bawang goreng

No comments:

Post a Comment