Bahan-bahan
1kg mee kuning
300 gm udang saiz L
4 sb lada boh/lada giling
Bahan untuk dikisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sb udang kering
1/2 inci halia
3 sb sos tomato
1 sb sos cili
Kentang yg tlh direbus n di lenyek (utk pekatkan kuah)
Gula & garam
Bahan untuk Hiasan
Tauhu (Digoreng)
Taugeh n sawi
Daun bawang n bawang goreng
Cara-cara
· Rebus udang hingga masak. Tapis keluar udang dan asingkan. Air rebusan jangan dibuang.
· Tumis lada boh hingga garing. Tumis bahan yang telah dikisar hingga betul garing dan naik bau.
· Masukkan air rebusan udang. Biarkan kuah mendidih. Masukkan sos tomato. Renehkan kuah.
· Masukkan garam dan gula (bergantung pada citarasa masing-masing). Adalah lebih baik kalau kuah ni direneh lebih lama. Lagi lama lagi sedap.
· Letak kentang yang telah dilenyek untuk memekatkan kuah.
· Celur mee, taugeh dan sawi. Masukkan udang yang telah direbus tadi. Tuang kuah dan taburlah dengan daun bawang dan bawang goreng
No comments:
Post a Comment